ZŠ Poděbradova Strakonice
-->
Aktuálně
Učitelům i žákům
přejeme
úspěšný školní rok

Rozcestí
>> Novinky
>> Kontakt
>> Dokumenty
>> EU - Peníze školám
>> Comenius
>> ELEC
>> Pracovníci školy
>> Žáci školy
>> Rozvrhy
>> Jídelna
>> Akce
>> Informace
>> Fotogalerie
>> Plány

Kontakt
Připomínky, nápady
a příspěvky ohledně stránek pošlete sem:

mail

stranky@podstr.cz

Partneři

Validní

Valid HTML 4.01 Transitional


Počítadlo přístupů
TOPlist
Akce
Irsko

Setkáni v Irsku

V květnu se uskutečnilo další setkání projektu Comenius. Tentokráte tři pedagožky ZŠ Strakonice, ul. J. z Poděbrad a jejich kolegové a kolegyně z Anglie, Německa, Slovinska a Španělska zavítali do Irska.
Já sama jsem do Irska jela vybavena zimními věcmi s nepromokavou úpravou, cestovatelskou příručkou a představou o drsné zemi. Má představa pramenila ze známé reklamy na irskou whisky. Irsko nám však ukázalo svou nejvlídnější tvář. V Limericku nás přivítali milí, vstřícní a úžasně pohostinní Irové, krásné letní počasí a nádherná příroda.
Hostitelská škola St.Paul’s National School je školou katolickou, navštěvují ji děti od 4 – 12 let. Překvapilo nás pestré národnostní složení, potkali jsme zde Poláky, Slováka, Estonce ,Pakistánce, žáka z Namibie. Ještě více jsme byli překvapeni prostředím, v němž se žáci učili, škola připomínala naši ZŠ na Šumavské, třídy však byly vybaveny dataprojektory a počítači s tiskárnou.
Tři školní dny byly naplněny sportem, učitelé – hosté učili irské děti národní hře nebo hře, která je oblíbená u nich ve škole. Dvě irské děti nám dělaly průvodce a každý den nás zavedly do jiných tříd. Mé dvě kolegyně a já jsme za naši školu přivezly dětem malý dárek - knihu o Strakonicích a dresy s českou vlajkou a jménem našeho města.
Měly jsme s sebou i instruktážní DVD - Hra vybíjená a její pravidla. Toto DVD natočila na naší škole Strakonická televize a anglický komentář připravila a namluvila pí Helena Samcová. Nejdříve děti shlédly video, pak si hru vyzkoušely v praxi, na hřišti jsme pozorovaly, že velmi podobnou hru předvádějí kolegyně ze slovinské i německé školy.
Ohromným emocionálním zážitkem byla pro nás návštěva zádušní mše za jednu z irských učitelek. Šest set dětí v uniformách naprosto spořádaně a pokorně nastoupilo do kostela a hodinu tiše poslouchaly a modlily se, na konci mše byli odměněni nejlepší žáci a žákyně, mši doprovázel kulturní program.
Z mimoškolních aktivit samozřejmě nesměla chybět návštěva irského pubu a popíjení Guinnesse, to vše bylo ještě obohaceno ukázkami irského folklóru v podání dětského souboru.
Víkendové dny jsme naplnily návštěvou malebné obce Adare a jejích chaloupek s doškovými střechami, prohlídkou zrestaurovaného hradu Bunratty Castle a skanzenu irské vesnice z 19.století.
V neděli nás irští učitelé vzali k Atlantiku a ke 182 m vysokým útesům Cliffs of Moher, kde jsme pořídily nejzajímavější fotky. Kromě fotek nám určitě zůstanou i krásné vzpomínky na tento meeting, k jehož pohodě přispělo velkou měrou přátelské a pohostinné přijetí našich skvělých hostitelů.

Mgr.Helena Braťková


Uvidíte ve fotogalerii.