ZŠ Poděbradova Strakonice
-->
Aktuálně
Učitelům i žákům
přejeme
úspěšný školní rok

Rozcestí
>> Novinky
>> Kontakt
>> Dokumenty
>> EU - Peníze školám
>> Comenius
>> ELEC
>> Pracovníci školy
>> Žáci školy
>> Rozvrhy
>> Jídelna
>> Akce
>> Informace
>> Fotogalerie
>> Plány

Kontakt
Připomínky, nápady
a příspěvky ohledně stránek pošlete sem:

mail

stranky@podstr.cz

Partneři

Validní

Valid HTML 4.01 Transitional


Počítadlo přístupů
TOPlist
Akce
Německo

Návštěva partnerské školy v Německu

Dne 2. až 9. března 2010 jsem se s kolegyní Janou Smolejovou zúčastnila projektového meetingu programu Comenius v Německu. Naše partnerská škola se nachází ve spolkové zemi Severní Porýní - Vestfálsko v městě Detmold. Christian Morgenstern Schule je speciální škola, která je zřízena pro děti se zvláštními potřebami. Pod pojmem zvláštní potřeby se myslí především citové, psychické a sociální problémy způsobené rodinným prostředím.
Ředitelka této školy paní Helga Reitzig nás seznámila se skutečností, že většina jejich žáků pochází z rodin rozvrácených, v nich se děti setkávají s násilím, alkoholismem, týráním a podobnými nepříznivými jevy, které v tomto křehkém věku ovlivňují a současně ohrožují dětskou psychiku.
Ve škole se děti zúčastňují specializovaných programů. Ty mají napomáhat k odbourávání nepříznivých důsledků špatného rodinného prostředí jako je nadměrná agresivita, hyperaktivita, neschopnost spolupráce a soustředění se na školní úkoly apod.
Tato škola má pouze 48 žáků v pěti třídách a 10 učitelů. V péči o děti pomáhají ještě 3 pomocní pracovníci. Státní správa platí dětem každodenní jízdu taxíky do školy a zpět domů, neboť spádová oblast této školy je v okruhu cca 30 km. O umístění dětí do této školy rozhodují pedagogové společně s psychology a sociálními pracovníky, na místo v této škole se čeká a sami rodiče mají mnohdy zájem své dítě do školy umístit. V Německu má každá jednotlivá spolková země svoji vládu, svá ministerstva a ta rozhodují o vzdělávacích potřebách jednotlivých regionů, takže v některých částech Německa takto specializovanou školu nenajdeme.
Děti v této škole jsou ve věku 6 až 10 let, jestliže má docházka na ně příznivý vliv a jejich chování se zlepší, vracejí se zpět do běžné školy. Děti se učí podle speciálního rozvrhu, kde kromě základních znalostí v oblasti gramotnosti v mateřském jazyce, matematiky a najdeme i angličtinu, výtvarnou, hudební a tělesnou výchovu. Snad největší důraz je kladen na pracovní výchovu. Ve škole je specializovaná dílna vybavená nástroji, které děti umí překvapivě zručně užívat.
Účastníci meetingu měli možnost vidět velice zdařilé výrobky. Ve škole mají děti k dispozici i moderně vybavenou kuchyň, kde se učí pod vedením pedagogů připravovat jednoduché pokrmy. My jsme zde společně s dětmi vařily jihočeskou cmundu se zelím. Dětem jídlo moc chutnalo. S dětmi jsme nejen vařily, ale i cvičily.
Škola je obklopena vyasfaltovaným hřištěm . Najdeme v ní i velkou moderní tělocvičnu.
Zde se odehrávaly instruktážní ukázky naší populární hry "vybíjená", kterou jsme pro děti připravily. Tím jsme naplnili jeden z cílů tohoto projektového meetingu – "Představit místním dětem typickou dětskou hru nebo sport své země a školy".
Společně s ostatními partnery jsme na této schůzce ještě vytvořili seznam zdravých nápojů a seznam několika zdravých jídel, které děti ráno snídají. V současnosti všichni pracujeme na úkolu, který se týká stravovacích návyků při snídani.
V kulturně poznávací části naší návštěvy pro nás němečtí kolegové připravili prohlídku města Detmold. Místní umělec ve středověkém kroji za zvuků starobylých hudebních nástrojů nás provedl zajímavými místy tohoto historického hansovního města, uličkami vzácně zachovalých domů postavených z hrazeného zdiva a cihel , mnohé domy zas zářily bílou omítkou nebo nádherně zdobenými fasádami. Ještě jsme navštívili další historické město Hameln, které je domovem pověsti o Krysaři. Tuto tajemnou postavu znají čeští čtenáři nebo milovníci muzikálové tvorby.
Zajímavý byl i výlet k památníku starogermánského bojovníka Hermanna, který sjednotil germánské kmeny v boji proti Římanům .
Návštěva Německa určitě splnila cíle projektu a obohatila naši práci i naše obzory.

Helena Samcová
koordinátorka projektu Comenius


Uvidíte ve fotogalerii.