ZŠ Poděbradova Strakonice
-->
Aktuálně
Učitelům i žákům
přejeme
úspěšný školní rok

Rozcestí
>> Novinky
>> Kontakt
>> Dokumenty
>> EU - Peníze školám
>> Comenius
>> ELEC
>> Pracovníci školy
>> Žáci školy
>> Rozvrhy
>> Jídelna
>> Akce
>> Informace
>> Fotogalerie
>> Plány

Kontakt
Připomínky, nápady
a příspěvky ohledně stránek pošlete sem:

mail

stranky@podstr.cz

Partneři

Validní

Valid HTML 4.01 Transitional


Počítadlo přístupů
TOPlist
Akce
Slovinsko

Setkáni ve Slovinsku

Partnerství škol Comenius,
jehož se ZŠ Poděbradova Strakonice účastní, vstoupilo do druhého projektového roku.
Ve dnech 5. až 10. října jsme se s kolegy Janou Fríbertovou a Jiřím Johanesem zúčastnili projektového meetingu ve Slovinsku - v malém městečku Brdo, vzdáleném asi 30 km od hlavního města Ljubljana. Osnovna šola Janka Kersnika, nazvaná po známém slovinském spisovateli, má přes 530 žáků soustředěných ve více budovách v okruhu několika kilometrů od centrální budovy. Dopravu zajišťují školní autobusy, které jsou pro děti z prvního stupně hrazeny státem, na druhém stupni přispívá stát jen sociálně slabším rodinám.
Součástí školního komplexu jsou i dvě mateřské školy. V jedné z nich jsme měli možnost navštívit oddělení, které bychom u nás nazvali jeslemi. Za celodenní péči o své dítě zaplatí matky, které nastoupí do práce po 28 týdnech placené mateřské, 450,- euro měsíčně. Systém vzdělávání dětí v základních školách je dosti podobný našemu, děti navštěvují od 6 let do 14 let základní školu, pak zamíří na školu střední.
V rámci školy pracuje velice úspěšný pěvecký sbor, který již uspěl na mnoha domácích i zahraničních soutěžích, včetně České republiky. Tento sbor nás také ve škole zvesela přivítal, starší žáci nás seznámili s nejatraktivnějšími památkami Slovinska.
Během návštěv různých typů škol a tříd jsme měli možnost hovořit se slovinskými dětmi. Tam, kde nestačila angličtina, zkusili jsme češtinu a byli jsme někdy mile překvapeni, jak hodně jsou si naše dva slovanské jazyky podobné. Srovnávali jsme úroveň jazykových znalostí našich a slovinských dětí i běžné populace a museli jsme s velkou lítostí konstatovat, že za Slovinci zaostáváme. Možná je to i tím, že slovinské děti se s angličtinou setkávají od útlého věku i v televizi, neboť pořady pro děti nejsou dabovány a jsou opatřeny pouze slovinskými titulky.
Společně pro učitele ze všech našich partnerských škol a pro žáky šestých tříd naši slovinští přátelé uspořádali celodenní výlet do ohromujícího jeskynního komplexu ve městě Postojna a k jezeru Čerkniško.
Součástí projektového meetingu bylo i několik schůzek hlavních koordinátorů z jednotlivých zemí a škol. Ti naplánovali společný postup při plnění zadaných úkolů. Do konce tohoto kalendářního roku bude vydána Evropská kniha receptů. Začneme pracovat na tématu druhého projektového roku, to znamená, že budeme provázet naše partnerské školy běžným školním životem, podělíme se s nimi o svátky, tradice a události v naší škole i v našem městě. Vše bude zdokumentováno v novinkách, které si děti budou moci prohlížet na společných webových stránkách. Také budeme vybírat výtvarné práce dětí a připravovat s ostatními zahraničními kolegy vydání kalendáře, finálního produktu druhého projektového roku.
Ve Slovinsku partnerské školy začaly společně pracovat na námětu pro další společný evropský projekt, který by měl probíhat v letech 2011 až 2013. Pro naši školu je nyní hlavním tématem uspořádání projektového meetingu u nás, návštěvu zahraničních kolegů očekáváme na jaře tohoto školního roku. Těšíme se na ni a doufáme, že i my můžeme partnerským školám nabídnout jiný pohled a přístupy ke vzdělávání dětí, které si pak budou moci konfrontovat se svými zkušenostmi a běžným školním životem v Anglii, Španělsku, Slovinsku, Německu a Irsku.

Helena Samcová koordinátorka projektu Comenius


Uvidíte ve fotogalerii.