ZŠ Poděbradova Strakonice
-->
Aktuálně
Učitelům i žákům
přejeme
úspěšný školní rok

Rozcestí
>> Novinky
>> Kontakt
>> Dokumenty
>> EU - Peníze školám
>> Comenius
>> ELEC
>> Pracovníci školy
>> Žáci školy
>> Rozvrhy
>> Jídelna
>> Akce
>> Informace
>> Fotogalerie
>> Plány

Kontakt
Připomínky, nápady
a příspěvky ohledně stránek pošlete sem:

mail

stranky@podstr.cz

Partneři

Validní

Valid HTML 4.01 Transitional


Počítadlo přístupů
TOPlist
Akce
Výměnný pobyt

Partnerschule Taufkirchen

Výměnný pobyt ZŠ Poděbradova – Partnerschule Taufkirchen 17.-19.4.2012

I v letošním roce byl jako tradičně zorganizován pro žáky, kteří se učí německý jazyk, výměnný pobyt do partnerské školy v rakouském městečku Taufkirchen. Pobyt byl třídenní, aby se žáci se svými rakouskými kamarády lépe poznali. Pobytu, který proběhl ve dnech 17.-19.4.2012, se zúčastnilo deset českých a deset rakouských žáků ze 7. a 8. tříd obou škol.
Hned první den pobytu se žáci velmi sblížili, opadl ostych při komunikaci v cizím jazyce, mohli si v praxi vyzkoušet své znalosti německého, ale i anglického jazyka. Po příjezdu do partnerského města na nás čekali žáci 7. a 8. ročníku s p.ředitelem Josephem Kurz a p. učitelkou Angelou Aichinger, která s paní učitelkou Mirkou Haladovou připravila již v pořadí několikátý výměnný pobyt.
Po oficiálním přijetí panem ředitelem jsme se občerstvili, prohlédli část školy, naobědvali se ve školní jídelně a pak už jsme se rozjeli do svých hostitelských rodin. Ty měly pro nás připravený program pro oba následující dny. A tak se většina z nás mohla radovat z návštěvy „Baumkronenweg“ - nádherné stezky v korunách stromů, někteří z nás vyrazili na prohlídku Pasova či do místní pizzerie na večeři.
Druhý den jsme společně navštívili výuku v nádherné nové škole a po dvou hodinách odešli na exkurzi do místní fabriky HÖGL , kde se vyrábí dámská a pánská obuv. Poté nás přijal starosta obce Taufkirchen, provedl nás obecním úřadem a pozval všechny do místní cukrárny. Pokračovali jsme prohlídkou místního kostela, kde nás nejvíce zaujaly varhany. Mnozí z nás měli možnost si i vyzkoušet zvuky některých píšťal. Po obědě jsme odjeli na výlet do barokního městečka Schärding. Po jeho prohlídce jsme se už rozjížděli opět do rodin svých partnerů.
Poslední den začal opět výukou ve třídách našich kamarádů. Ve třetí vyučovací hodině jsme se sešli už všichni v jedné třídě a proběhla v kruhu bouřlivá diskuze v německém jazyce, kde jsme si vyměňovali dojmy o pobytu. Pak jsme si prohlédli zbytek prostor nové taufkirchenské školy, ze kterých nás nejvíce zaujala tělocvična a prostory pro výuku pracovního vyučování- kuchyňka a dílny.
Pak před námi zůstala už poslední část programu našeho pobytu - prohlídka místního muzea, které se nachází v přízemí školy. Po dobrém obědě jsme se všichni rozloučili. Během cesty domů jsme už přemýšleli, jak své kamarády přivítáme zase my přibližně za rok u nás ve Strakonicích.
Výměnné pobyty jsou velkou motivací pro učení cizích jazyků, bez jejichž znalostí dnes mladá generace těžko obstojí.

Napsala: Mgr.M.Haladová a žáci ZŠ Poděbradova


Obrázky jsou ve fotogalerii.