ZŠ Poděbradova Strakonice
-->
Aktuálně
Učitelům i žákům
přejeme
úspěšný školní rok

Rozcestí
>> Novinky
>> Kontakt
>> Dokumenty
>> EU - Peníze školám
>> Comenius
>> ELEC
>> Pracovníci školy
>> Žáci školy
>> Rozvrhy
>> Jídelna
>> Akce
>> Informace
>> Fotogalerie
>> Plány

Kontakt
Připomínky, nápady
a příspěvky ohledně stránek pošlete sem:

mail

stranky@podstr.cz

Partneři

Validní

Valid HTML 4.01 Transitional


Počítadlo přístupů
TOPlist
Akce
Návštěva

Zahraniční návštěva na ZŠ ul. J z Poděbrad

Druhý březnový týden byl pro učitele i žáky na ZŠ Strakonice ul. Jiřího z Poděbrad pomyslným vrcholem dvouletého mezinárodního projektu Comenius.
Na plánované setkání přijeli učitelé partnerských škol z Anglie, Irska, Německa, Slovinska a Španělska. Přípravy na Poděbradce nastaly dlouho před příjezdem a zapojila se do nich celá škola. Zahraniční návštěvníky pak čekalo vlídné a pohostinné přijetí, krásně vyzdobená škola i bohatý kulturní program.
Na uvítání si žáci 9. ročníků připravili vizuální prezentaci na téma – Česká republika, Jihočeský kraj, Naše město, svou práci pak doprovodili anglickým komentářem. Zahraniční kolegové ocenili nejen prezentaci, ale pochválili i anglickou výslovnost. Pak už naše hosty, pozvané zástupce města a samozřejmě žáky a učitele 1. stupně čekalo uvítání v tělocvičně školy. Program otevřel dětský folklórní soubor Prácheňáček, v němž vystupují i někteří žáci a žákyně školy. Poté naše děti předvedly své herecké schopnosti i pokroky v anglickém jazyce v dramatizaci pohádky O veliké řepě, zazpívaly lidovou písničku i oblíbené písničky Jaroslava Uhlíře. Celou tělocvičnu dostaly pak do varu skoky a salta žáků 8. a 9. ročníku. Závěrečnou anglickou píseň si ve skvělé náladě zazpívali úplně všichni. Následovala beseda s představiteli města, oběd a prohlídka školy.
Učitelé se ale nepřijeli jen dívat. V následujících dnech navštěvovali jednotlivé třídy a děti jim pokládaly různé otázky. Jazykovou bariéru pomáhali překonat studenti Gymnázia ve Strakonicích, kteří tlumočili a překládali.Byli skvělí. Pak se již dopolední program přesunul na sportoviště, kde zahraniční partneři naše děti učili národním či oblíbeným sportovním hrám. S největší odezvou se setkal anglický kriket a gaelský fotbal, který předváděli Irové. Kriket si budou děti moci zahrát i v dalších hodinách tělocviku, neboť sadu na kriket dostala škola jako dárek.
Ani odpoledne a večer se učitelé nenudili, prohlédli si Měšťanský pivovar, nově zrekonstruované sály Strakonického hradu, zúčastnili se výletu do Českých Budějovic a perly Jihočeského kraje – Českého Krumlova, zatančili si v Hradním sklípku. Ve školní jídelně i v restauracích měli možnost ochutnat české speciality – svíčkovou, kachnu s knedlíkem a se zelím. Na tyto exotické pochoutky se názory našich kolegů rozcházely, ale všichni se shodli na jednom, české a strakonické pivo jim chutnalo. Neděli si někteří užili v Praze, jiní si vychutnávali krásné počasí a procházku po Podskalí. Učitelé se vraceli domů s drobnými dárky od města a dětí. A podle jejich vyjádření i s velkým uspokojením a obdivem k neobyčejné české vřelosti a pohostinnosti. Líbilo se jim také město, sportoviště i škola.
Spokojeni jsou i žáci a učitelé v naší škole.Měli jsme co předvést i ukázat.
Generace dětí, kterou vychováváme, se nijak neliší od svých vrstevníků z Anglie, Irska, Německa, Slovinska či Španělska.

Helena Braťková

Obrázky v záložce Comenius